AAA
Please update your Flash Player to view content.
A CB-ről PDF Nyomtatás
Az állomások 27 Mhz-en működnek, 40 csatornával és 4 Watt erősséggel, a hullámhossz ipari és légköri zavarokban gazdag. Az állomások hordozhatók vagy mozgók. A mozgó CB állomások működtetése az autók 12 V-os csatlakozójáról történik. Az antennákat a jármű tetejére lehet fölszerelni rögzítéssel vagy mágnestalpakkal. A hatótávolságok megtartásával ezek az antennák +- 6 kilométeres körzetben működnek városközelben, és +- 15 kilométeres körzetben városon kívül, a nyílt mezőkön. Egy állomásrendszer antennával kb. 500 lejbe kerül.

A CB és PMR közti különbségek:
A CB és PMR hordozható állomások közötti különbségek. Itt emelném ki, hogy a CB csak közeli távolságokban működik szemben a PMR-vel, annak ellenére, hogy a CB 5 Wattos, míg a PMR mindössze 0,5, ami az antenna méretkülönbségeinek tulajdonítható.
27 Mhz-en egy Lambda/4 antennának a működéshez legalább 3 méter hosszúnak kellene lennie, miközben a 446 Mhz-es Lambda/4 antenna csak 17 cm. Egy ekkora antenna azonban nem volna praktikus mozgó rádiózáshoz, ezért egy elektromos póttekercshez csatlakoztatva az antenna pálca erősíthető, és a hatótávolság is növelhető. Az antenna mérete értelemszerűen kihatással van a szórástávra is. Éppen ezért a PMR kézi rádiókat lehet mobil állomásként is használni.
A technikai és árbeli különbségek alapján, illetve rendeltetés szerint bárki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet.